De laatste weken vielen onze cocktails enorm in de smaak. We voelden aan alle take-away’ers dat de nood aan de zomer, de heropening, een ‘normaal’ leven enorm groot was. Op de heropening en het ‘normale’ leven hebben we niet zoveel vat. We begrijpen dat het zwaar is. Daarom doen we er al sinds dag één alles aan om een lichtpuntje te zijn dezer dagen. Door elke dag open te zijn voor takeaway. Door die korte babbeltjes terwijl de koffie aan het lopen is. Over het weer, over de situatie of gewoon over het leven. Het geeft ons zoveel energie en goede moed, het motiveerde ons om telkens opnieuw met nieuwe initiatieven te komen die het leven net iets aangenamer maken. Met nu ons (hopelijk) laatste initiatief voor de heropening: het #2800 cocktailpakket by BAR KLAK.

WAT? het #2800 cocktailpakket bestaat uit enkel en alleen (Groot-)Mechelse ingrediënten waarmee we een variatie hebben gecreëerd op wereldberoemde cocktails. We overlopen de producenten en leveranciers even:

 • Gouden Carolus (geen introductie nodig denk ik dan?)
 • POMO Drinks (een frisfruitige craftsoda met unieke smaakcombinaties gecreëerd door twee Mechelse studenten)
 • Mr. Gin (een echte Mechelse Gin, al sinds 2017)
 • Alchemist Cocktails (een full service cocktailstudio met verschillende concepten dat recent de overstap van Antwerpen naar Mechelen heeft gemaakt)
 • Vitamientje (een gezellige fruitwinkel op de Ijzerenleen)

Kortom, het beste van Mechelen in één pakket. Dan is het nu tijd om jouw innerlijke bartender te ontdekken, maar voor we beginnen nog enkele praktische zaken:

 1. Neem je favoriete cocktailglas, een kurkentrekken, een snijmesje (en snijplank) en enkele ijsblokken klaar
 2. Als je deze pagina liever in een andere taal wil, kan je via de knop onderaan de pagina de taal veranderen naar het Frans of het Engels
 3. Zet een muziekje klaar op de achtergrond om helemaal in de mood te komen. Inspiratie nodig? Bekijk zeker deze apero playlist: spotify:playlist:5wjdhIribplMQVPYgOg0NS

Nu zijn we er helemaal klaar voor. Let’s go BAR KLAKKER!

LA PALOMA DE MALINAS

Deze cocktail is de Mechelse variant van de Mexicaanse cocktail de PALOMA. Paloma betekent eigenlijk duif, maar het is niet helemaal duidelijk waarom deze cocktail “de duif” noemt. Normaliter wordt deze cocktail gemaakt met tequila, pompelmoes, suikersiroop, limoensap en bruiswater maar wij hebben het dus een tikkeltje anders aangepakt.

De ingrediënten

 • 30 ml Mr. Gin London Dry
 • 100 ml POMO pompelmoes-salie
 • één verse limoen
 • één verse pompelmoes
 • één gedroogde limoenschijf

How to make the perfect PALOMA DE MALINAS

 1. We beginnen door ons glas te vullen met ijsblokjes, dit mag goed vol zitten. De ijsblokjes zorgen er niet enkel voor dat we een koele cocktail hebben, door de verwatering wordt de smaak na verloop van tijd minder scherp en iets toegankelijker.
 2. Dan meten we 30 ml Mr. Gin London Dry af met de maatbeker en voegen we dit toe aan ons glas met ijs.
 3. Nu nemen we de limoen, de pompelmoes en ons mes erbij. Eerst snijden we de limoen doormidden zodat we twee gelijke helften hebben. Knijp de twee overgebleven limoenhelften uit in jouw cocktail. In principe bevat een limoen tussen de 25 en 30 ml sap, en dat is precies wat we nodig hebben.
 4. Vervolgens nemen we de pompelmoes en die snij je in vier stukken. Pers twee stukken uit in je glas. Dat is +- 40 a 50 ml. Indien je een iets sterkere pompelmoes smaak wilt, zou je nog een derde stuk kunnen uitpersen in je glas.
 5. Vervolgens roer je een 5-tal seconden met je barlepel.
 6. Als laatste voeg je de POMO pompelmoes toe. Wil je dit als een echte bartender doen? Plaats je barlepel verticaal in je glas, en laat de POMO zachtjes langs het gekrulde deel van de lepel in je glas lopen. Dit doe je tot je ongeveer de helft van je POMO hebt gebruikt, of tot wanneer je glas vol is. Zeker bij dat laatste moet je stoppen.
 7. Als finishing touch, garneer je met de gedroogde limoenschijf.

Et voila BAR KLAKKER, dit was de PALOMA DE MALINAS. Cheers!

THE MALINES SWEET & SOUR

Hmm sweet & sour De perfecte smaakcombinatie. Over het algemeen worden door bartenders rekening gehouden met vijf smaken bij het samenstellen van cocktails: zoet, zuur, bitter, zout en umami. En het is vooral de combinatie van zoet, zuur, bitter die bij het grote publiek in de smaak valt. Dus in principe zitten we wel goed met dit recept. We zijn gestart vanuit de bekende cocktail Whisky Sour en daar hebben we wat zoete, Mechelse toetsen aan toegevoegd.

De ingrediënten

 • 50 ml Gouden Carolus Single Malt
 • 50 ml Alchemist Sweet Lime Mixer
 • 100 ml POMO framboos-kaneel
 • enkele kaneelstokjes
 • gedroogde rode vruchten

How to make the perfect MALINES SWEET & SOUR

 1. We beginnen door ons glas te vullen met ijsblokjes, dit mag wederom goed vol zitten.
 2. Dan meten we 50 ml Gouden Carolus Single Malt af met de maatbeker en voegen we dit toe aan ons glas met ijs.
 3. Vervolgens meten we 50 ml Alchemist Sweet Lime Mixer af en dit voegen we ook toe aan ons glas. De sweet lime mixer is een combinatie van biologisch limoensap, suikersiroop en enkele geheime ingrediënten en is gecreëerd specifiek voor cocktailbars om te verwerken in cocktails.
 4. Vervolgens roer je een 5-tal seconden met je barlepel.
 5. Als laatste voeg je de POMO framboos toe. Wil je dit als een echte bartender doen? Plaats je barlepel verticaal in je glas, en laat de POMO zachtjes langs het gekrulde deel van de lepel in je glas lopen. Dit doe je tot je ongeveer de helft van je POMO hebt gebruikt, of tot wanneer je glas vol is. Zeker bij dat laatste moet je stoppen.
 6. Afwerken doen we met enkele stukjes gedroogde rode vruchten, die mogen mooi drijven, en enkele kaneelstokjes waarbij het altijd cool is als deze zo een beetje uit het glas steken.

BAR KLAKKER, dit was de tweede Mechelse cocktail, the MALINES SWEET & SOUR.

We hopen oprecht dat je de zomer al een beetje proeft. Dat je jouw innerlijke bartender hebt ontdekt (smaakt misschien naar meer?). Maar vooral dat je een leuke tijd hebt beleefd.

Voor meer zomer, cocktails, korte babbeltjes, en alles anders (we zijn openminded) is er één adres: Schoenmarkt 5, 2800 Mechelen. Wij blijven tot en met de heropening elke dag open voor takeaway en hopen dat we jullie snel (08/05/2021 please) terug mogen verwelkomen op ons terras.

Cheers,
#team BAR KLAK

Leave a Reply